معرفی پژوهشکده
يک شنبه ، 25 آذر 1397
امروزه فناوریهای زیستی در حل مشکلات کشاورزی، کمک به امنیت غذایی و ارتقاء سطح سلامت غذایی جامعه نقش غیر قابل انکاری ایفاء میکنند. در همین راستا، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در تابستان 1392 با ماموریت انجام پژوهشهای منسجم و هدفمند به منظور توسعه فناوری و تجاریسازی محصولات دانشبنیان متناسب با نیازهای روز جامعه تاسیس گردید. از جمله اهداف اساسی این پژوهشکده میتوان به تامین پروتئین غیرحیوانی مورد نیاز جامعه، تولید فرآوردههای بیولوژی دانش بنیان، حفظ و صیانت از ژرم پلاسم بومی کشور، کسب ثروت از طریق ارائه خدمات تخصصی و تاسیس شرکتهای دانش بنیان و همچنین مدیریت بحران آب اشاره نمود.
هدف اصلی از تاسیس این پژوهشکده مرتبط با چند مشکل یا نیاز مشخص در کشور میباشند که عبارتند از : محدودیت شدید آب، محدودیت زمینهای قابل کشت، تامین پروتئین غیر حیوانی مورد نیاز جامعه و بالاخره ایفای نقش در تولید ملی از طریق استفاده از ظرفیتهای فناوری زیستی در محورهای راهبردی از جمله کودهای زیستی و نانوکودها.
ساختار کلی پژوهشکده:
زمینه فعالیت:
پژوهشهای کاربردی مبتنی بر بیوتکنولوژی بر روی قارچهای صنعتی، گیاهان باغبانی و زینتی و میکروارگانیسمها
تاریخچه محور فعالیت:
پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی فعالیت علمی و تحقیقاتی خود را از سال 1381 با گروه زیست فناوری قارچهای صنعتی شروع و پس از اخذ موافقت قطعی در سه گروه پژوهشی زیست فناوری قارچ ها و گیاهان زینتی و میکروارگانیسم و انجام طرح های شاخص کارفرمایی، ثبت چندین اختراع و دهها ژن و محصولات تجاری با TRL بالای 8 و معرفی محققان برتر پژوهشی در سطوح استانی و کشوری از پیشروترین پژوهشکده های جهاددانشگاهی بوده و اینک در پی اخذ موافقت اصولی از وزارت علوم می باشد.
محورهای اصلی فعلیت پژوهشکده:
پس از اخذ موافقت اصولی پژوهشکده از سوی وزارت علوم در سال 1400، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی با اولویت قراردادن بحران آب کشور و لزوم پرداخت به امنیت غذایی در 3 محور به ایفای نقش در سطح کشور پرداخته است:
-
حفظ و کاربست تنوع ژنتیکی با استفاده از ذخایر ژنتیکی کشور (در راستای تولید پایدار در شرایط بحران آب)
-
افزایش بهره وری محصولات کشاورزی با درنظر گرفتن ضایعات کشاورزی و سیستم های تولیدی صنعتی (با رویکرد اقتصاد چرخشی در شرایط بحران آب)
-
مهندسی زیستی متابولیت های صنعتی در راستای ممانعت از خام فروشی و کمک به زنجیره های ارزش (با توجه به تاکیدات برنامه هفتم پیشرفت کشور)
در پروژه های تحقیقاتی و کاربردی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی، شاخصهایی مانند ردیابی ارزش آب و تکمیل چرخههای فناوری تولیدات کشاورزی داخل کشور و ایجاد ارزش افزوده در آنها به کمک بیوتکنولوژی در راستای ایفای نقش در ماموریتهای ویژه پژوهشی محول شده از سوی نهادهای حاکمیتی، و پرداخت به مسائل صنعت با همگرایی پژوهشی تخصصهای بین رشته ای وجود دارد. این پژوهشکده آماده همکاری با صنایع، دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و سایر تیمهای پژوهشی میباشد.
برنامه آینده پژوهشکده:
اخذ موافقت قطعی پژوهشکده یوتکنولوژی صنعتی از دفتر مرکزی جهاددانشگاهی و وزارت عتف
گروه های پژوهشی بیوتکنولوژی صنعتی:
-
زیست فناوری قارچهای صنعتی
-
بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسم ها
-
بیوتکنولوژی گیاهان باغبانی (بیوتکنولوژی گیاهان زینتی سابق)
-
مرکز خدمات تخصصی (مرکز خدماتد تخصصی قارچ های خوراکی و اگزوتیک)
-
توانمندیها:
-
پژوهش در زمینه تحقیقات مولکولی، ژنومیکس و فانكشنال ژنومیكس قارچهای خورا كی و دارویی
-
در اختیار داشتن دانش فنی پرورش و كشت قارچهای خورا كی، دارویی و مولد رنگ
-
برگزاری دورههای آموزشی تخصصی کوتاه مدت در سطح ملی
-
تولید و عرضه اسپان هیبرید قارچهای خورا کی
-
در اختیار داشتن دانش فنی اصلاح نژاد انواع قارچهای خورا كی
-
تولید و فرآوری پودر قارچ خورا کی
-
تولید کود زیستی از مایکوریزا
-
بررسی و توصیف اثر ضد ویروسی ترکیبات خالص و توصیف شیمایی شده قارچهای دارویی
-
تکثیر پایه گلهای شاخه بریده نظیر ژربرا، آنتوریوم، میخک
-
تکثیر گیاهان زینتی نظیر بگونیا، بنفشه آفریقایی، کالانکوآ
-
انجام تحقیقات در رابطه با ریزازدیادی گلهای مهم تجاری شاخه بریده وارداتی نظیر آنتوریوم، ژربرا، آلسترومریا، میخک، لیلیوم، آماریلیس و دستیابی به پروتکلهای مورد نیاز
-
انجام تحقیقات در رابطه با ریزازدیادی تجاری گلهای گلدانی پر مصرف نظیر بنفشه آفریقایی، بگونیا، گلوکسینیا، سینگونیوم، کالانکوآ، کا کتوس و دستیابی به پروتکلهای مورد نیاز برخی از آنها